Logboek AP 2012
AP op de kant 18 oktober 2012 16-2-2014

Dit jaar blijft de AP voor het eerst buiten. Na jaren bij de Klerk binnen te hebben gestaan hebben we besloten om de boot volledig toe te vertrouwen ons onze technische directeur Alex. We denken dat ze uiteindelijk in betere handen is.

Om de winter buiten te overleven is het fijn als je een goede dektent hebt. Deze is dus door HR Zeilen in Medemblik gemaakt en past als een nauwsluitende pyjama. Ziet er bere moor uit.

Uiteindelijk is de boot half oktober afgertuigd en op de kant gezet. De laatste steekjes aan de dektent gemaakt en verder netjes opgeruimd door Bob en Alex.

Met een gerust hart zal ze de winter wel doorstaan. Het logboek 2012 is klaar en we gaan in de winterslaap met als vooruitzicht een cruise met de HAL van Hong Kong naar Singapore via oa China, Vietnam, Cambodje en Thailand. In het logboek van 2013 komen we daar op terug.


International Race Management Seminar in Cyprus 11-14 oktober 2012 16-2-2014

Zoals men wel weet ben ik een nationaal erkende wedstrijdleider. Dat houdt dat je in Nederland tot op het hoogste niveau wedstrijden mag organiseren. Er is echter nog een stapje en dat is een internationaal erkende wedstrijdleider. Omdat te worden moet een cursus gevolgd hebben met een test en moet je een aantal assesments hebben over je handelen tijdens grote (grade 1) evenementen.

In nederland lopen er 6 IRO's rond (International Race Officer) en dan is het natuurlijk best leuk om de zevende te worden. Dus op naar Cyprus met Margriet en Rene. Margriet voor de lol en Rene voor het halen van zijn test en voor mij dezelfde doelstelling.

Vanaf Schiphol naar Limasol. Prettig hotel en het seminar werd gegeven naast het hotel in de plaatselijke jachtclub. Veel geleerd van de ISAF race management policy, lekkere borrels gedonken, goed gegeten. Drie intensieve dagen.

Resultaat, Margriet geslaagd, Rene geslaagd, ik ...... gezakt op 1 punt grrrrrrr. Deze ambitie dus maar weer even in de ijskast, Rene is nu IRO en Margriet vond het gewoon leuk, maar is al international judge en die hoeft niet meer zo nodig IRO te zijn. Volgende keer beter.Open Nederlands Kampioenschap Marblehead 28-30 september 2012 16-2-2014
Ook dit jaar weer aanwezig op dit ONK, zeilen met de Marblehead klasse (kleine radiografische bestuurbare bootjes) is een apart fenomeen.

Een kleine 20 deelnemers, een ponton, direct judging en een startmachine is alles wat je nodig hebt.

Het weer was ronduit beroerd, errug koud en relatief veel wind.
Europees kampioenschap SB20 van 23 september tot 27 september 2012 in Medemblik op 16-02-2014

Met de Breeveertien als startschip en de gebruikelijke ploeg het Europees kampioenschap SB20 in Medemblik gedaan. Onder de gebruikelijke wisselende weersomstandigheden een leuk en fijn evenement afgewerkt.

Een laser SB3 was het grootste schip wat door de laser werf gebouwd wordt. Het is een driemans kielboot met aardige planeer eigenschappen. Dit jaar is de laserwerf gestopt met het bouwen van lasers SB3. Dit type schip is toen door een andere werf gebouwd met als nieuwe naam SB20. In ederland varen er 10 a 15 boten.

Er deden 43 deelnemers mee en de Kampioen werd een rus. Beste Nederlander was Paul Gast met een zevende overall plaats.Tune Up en ONK draken op 25 augustus en 30 augustus tot 2 september 2012 in Medemblik op 10-07-2013


Dit jaar maar 1 dag tune up races voor de draken, dit in verband met de 24 uurs race die ook op zaterdag zou finishen. Daar zouden we op zich voor de rede van Medemblik geen last van hebben, maar op zondag zouden er een kleine 700 deelnemers van de 24 uurs wel onze wedstrijdbaan kruisen. Dat zou dan tot aanzienelijk chaos en problemen leiden, vandaar dus dit jaar maar 1 dagje Tune Up.

In tegenstelling tot het vorige weekeinde was het weer echt nederlands, veel wolken velden, af en toe een zonnetje en niet al te veel wind. Nieuw dit jaar op de Bree Veertien ons gelegenheids orkest. Met name na de start konden de heren (hier rechts) zich aardig uitleven. Het was super gezellig.

Een week daarna begon op donderdag het ONK. Ook nu gold voor het weer dat het weer ouderwets nederlands zomer weer was. Buien, mooie wolkenluchten, vlaggerig en soms koud, soms warm. Eigenlijk best lekker voor het laatste weekeinde van augustus.

Een kleine dertig draken hadden ingeschreven en de strijd was behoorlijk. Tot op het laatst was het onduidelijk wie de kampioen zou worden. Ik zal jullie hier niet lastigvallen met namen, maar dat het spannend was was zeker.

De drakenklasse staat bekend om zijn goed georganiseerde socials zoals steigerborrels, happy houres en een diner. Het diner is de laatste jaren in het kasteel Radboud. Ook dit jaar was dat weer prima voor elkaar. Een mooie entrecote, diverse speeches complementeerden het geheel. Zoals altijd weer een mooi evenement.

Volgend jaar zijn we niet meer betrokken bij het evenement, wordt het overgenomen door Muiden omdat zij in 2014 de Goldcup organiseren, een beetje jammer dus.

Al met al weer een prima evenement waarbij de AP als slaapschip, borrelschip weer een aangename rol heeft gespeeld. Wie weet in 2014 nieuwe kansen, nieuwe prijzen toch.....

Europees Kampioenschap Bic Techno van 12 augustus tot 18 augustus 2012 in Medemblik op 10-07-2013

Voor het eerst een groot surf planken evenement, het europees kampioenschap jeugd (onder de 18 jaar). Een kleine 400 deelnemers in allerlei categorieen.

Bree Veertien als startschip, Rene als wedstrijdleider en geweldig mooi weer. Eigenlijk de enige zomerweek van 2012.

Veel wedstrijden gevaren, veel kleine feestjes en met als hoogtepunt Dorian van Rijsselberghe, de kersverse olympisch kampioen RSX surfen, die een dagje kwam kijken.

Het comite was vanzelfsprekend weer oke en hoewel de ervaring met surfplanken binnen Hollandia niet zo gek groot was een prima evenement. Jammer dat het na vijf dagen alweer afgelopen was.
Zwem Marathon op 12 augustus 2012 in Medemblik op 08-07-2013

Ook dit jaar waren we weer door Jack Brakeboer (eigenaar van het beruchte en beroemde Cafe Brakenboer in Medemblik) gevraagd om als begeleidings schip mee te werken aan de zwemmarathon van Stavoren naar Medemblik. In het vijfde jaar van bestaan van de Alternative Penquine inmiddels de derde keer dat wij onze medewerking toegezegd hebben.

Je weet nooit wie je als zwemmer toegewezen gaat kijgen. Dit jaar gevraagd om een beetje snelle.......

Op vrijdagavond 11 augustus samen met Rene en Simone naar Stavoren gevaren. Daar was een mooi plekje voor ons gereserveerd en na het schip afgemeerd te hebben lekker uitgebreid gegeten en geborreld in het Vrouwtje van Stavoren. Niet al te laat naar bed.

Volgende ochtend rond acht uur op. Aardig weer om te zwemmen, weinig wind en een klein zonnetje dus klaarmaken voor vertrek. Een klein uurtje later lagen we in de havenmond van Stavoren te dobberen (zie foto boven). Na de start zijn we gaan zoeken naar onze zwemmer Roel van Beek. Halfuurtje later gevonden en op weg naar Medemblik. Een kleine zeven uur later arriveerden we weer in Medemblik. Een lange dag en er achter gekomen dat Rene veel handiger, en met name geduldiger is dan ik. Rene heeft zeker 5 uur achter het roer gestaan. Dank zij de Alex (Regatta Center) constructie (een bouwzak van 1 kuub, een lijnen stel en een stootkussen achter de AP) kan de AP op 1500 toeren varen, zonder de zwemmer volledig kwijt te raken. Het schip blijft dan goed luisteren naar het roer.

De dag werd afgesloten met een prima pasta maaltijd bij Cafe Brakenboer en een lekkere borrel. Roel (6 uur, 4 minuten en 33 seconden) een geweldige prestatie. Het is toch een geweldige tocht. Wie weet in 2013, als we tijd hebben weer.....

Noorwegen cruise 2012, 28-7 tot 3-8-2012 geplaatst op 14-01-2013
Zo langzamerhand zijn wij ware Cruise enthousiasten geworden. Met name de Holland Amirica Line heeft onze warme belangstelling. Zijn we in 2010 naar Panama geweest met de MS Statendam en in 2011 een rondje Nieuw Zeeland gedaan te hebben met de Zaandam wilden we deze zomer graag naar Noorwegen. Dit keer niet met z'n tweeen maar met de kinderen en aanhang.

Het leuke is dat de HAL tegenwoordig dit soort cruises doet vanuit Rotterdam met de MS Rotterdam. Geen lange vliegreizen, niet twee dagen eerder aanwezig zijn in de plaats van vertrek, nee gewoon een taxi naar de Cruise Terminal Rotterdam.

Zaterdag 28 juli was het zover, rond elf in de taxi met de kinderen op weg naar de terminal alwaar wij een kwartiertje later waren, inchecken, hutten vinden en onze eerste glaasje witte wijn op het achterdek in het zonnetje. Toch wel apart om de skyline van Rotterdam vanaf 8 dekken hoog te zien.


Boven de Zwaan vanaf het achterdek. Om vijf uur de verplichte sloepen rol en daarna aan de borrel in de Piano Bar. Rond 6 uur verlieten we de Cruise Terminal en onder begeleiding van de havendienst op weg naar Hoek van Holland.


Eerst nu een dagje varen en dan op weg naar Bergen. Lekker gegeten, borreltjes gedronken, kortom echt vakantie en naar aller waarschijnlijkheid een van de laatste vakanties met de kinderen. Maandag ochtend vroeg meerden we af in Bergen.


Eigenlijk best wel een grote industrie haven en het uitvalspunt voor diverse internationale off shore bedrijven. In Bergen een excursie gemaakt met de bus door de omgeving en genoten van de diverse uitzichten. Erg mooi en 's middags weer terug op de Rotterdam. 's Avonds op weg naar de Geiranger Fjord, een van de mooiste en grootste florden van Noorwegen met schitterende watervallen.

Wij zouden gaan wandelen en de kinderen zouden met een RIB naar de watervallen gaan. Dan zie je pas eigenlijk hoeveel mooie natuur we nog hebben op onze wereld, zeer indrukwekkend en inspirerend. Het weer was op z'n noorweegs, vochtig, mistig en jahoor koud, zelfs op 30 juli. In de loop van de middag weer reug naar de boot en even vakantie vieren.

's Avond weer op weg naar de volgende plaats namelijk Alesund. Een klein stadje waarbij de kinderen zouden gaan Kajakken en wij lekker niets zijn gaan doen. We moesten weer vrij snel aan boord terug zijn om de volgende dag te vertrekken naar Eidfjord. Ook hier weer een fantastische natuur met zelfs sneeuw op de bergen. Wat is Noorwegen toch een prachtig land en economies wat nu crisis. Zou de EU er toch wat mee te maken hebben ?

Inmiddels zijn we weer op donderdag 2 augustus aangeland en gaan we terug naar Rotterdam. Wat is een weekje eigenlijk toch kort als je het naar je zin hebt. Nog een paar plezierige dagen aan boord doorgebracht met oa een sterren diner met alleen de chefkok en een paar andere gasten. Ook dat was een culinair hoogte punt. De meest verschrikkelijke lif lafjes werden bereid en voorgezet, een avontuur van een totaal ander caliber.

Nee varen met de Holland America Line is geen straf, ondanks de Costa Concordia's !!!

Na een rustige terugreis arriveerden we ergen srond 7 uur 's ochtends weer in Rotterdam. Kijkend vanaf je balkon zie je langzamer maar zeker de de skyline van Rotterdam weer verschijnen. Rond negen uur van boord af en daar stond de taxi te wachten.

Klein half uurtje later zat ik weer in onze serre van ons huis, eigenlijk gewoon na te hijgen, wat een trip. Het is niet met de AP, maar dit is ook echt niet verkeerd.

HAL bedankt....

In december 2012 gaan we opnieuw met de HAL zwerven en wel in het Verre Oosten, Hong Kong, Vietnam, China, Cambodja, Thailand en Singapore. Ook hier zal daar verslag van gedaan worden.
Waterweek Noord Holland 20-7 tot 22-7-2012 geplaatst op 14-01-2013
Dit jaar werd voor het eerst de waterweken Noord Holland gehouden, een initiatief van de provincie en diverse water gemeenten in Noord Holland. In het weekeinde van 20 juli was Medemblik aan de beurt. Centrale punt de Oosterheven van Medemblik en de Vischafslag was de centrale logistieke post.

Diverse demo's van de Marine, diverse bedrijven en standjes waren op de kades gezet. Vrijdag begonnen met Medemblik Culinair, waarbij de diverse restaurantjes zoals de Twee Schouwtjes, Wapen van Medemblik, de Artiest acte de presence gaven. Druk en erg gezellig en lekker eten. Ieder betrokken restaurant hadden een aantal kleine hapjes gemaakt, zodat je van ieder restaurant een aardig beeld kon krijgen van hetgeen zij zoal op de kaart hebben staan.

Volgende dag kinder spelen en andere activiteiten. Aardig weer en veel mensen over de vloer. Zondag drakenboot races in de haven en ook dat was niet verkeerd, leuke wedstrijden van plaatselijke teams, veel trommel werk en niet te vergeten voldoende biertjes. Kortom leuk en het zal volgend jaar weer dunnetjes worden overgedaan. Fijn zo'n actieve gemeente.

Onderstaand een kleine impressie....

Kielzugvugel en Korsar 6-7 tot 8-7-2012 geplaatst op 14-01-2013
Al jaren lang organiseert Koninklijke Zeil en Roeivereniging Hollandia wedstrijden van een tweetal typisch duitse klassen, namelijk de Kielzugvugel Links) en de Korsar (onder). Beide zijn tweemans boten.

De Kielzugvugel is een soortement van Spanker met vaste kiel en geen spinnaker. Kleine zes meter lang en van polyester. Niet extreem snel, maar wel goed geschikt voor het IJsselmeer.

De Korsars zijn zwaardboten, een beetje te vergelijken met een kleine FD.

Traditie getrouw wordt dit weekend altijd in begin juli uitgevoerd. Een kleine 20 KZV en een 10 tal Korsars. Om maar met de deur in huis te vallen, dit weekeinde werd geplaagd door opnieuw veel wind. Vrijdag werden er door de Kielers een 3 tal wedstrijden gevaren met een matig, tot krachtig lopend windje. De Korsars zouden zaterdag beginnen en die zaterdag woeit ronduit hard. Geen wedstrijden dus....

Goede gewoonte is de haring en jenever partij. Bijna alle duitsers komen met hun mobile home vanuit duitsland en op zaterdag is er dan in het mobile home dorp een partijtje waarbij de dames zeilers witte broodjes met haring maken en de schnaps rijkelijk vloeit. Het waaide op zich wel hard, maar eigenlijk stond er ook een aangenaam zonnetje. Nu houd ik niet van Haring en eigenlijk ook niet van Schnapss maar het werd een gezellige borrel.

Zondag woei het nog steeds wel stevig, maar er was te zeilen, echter tot mijn verbazing bleken de Korsars geen zin te hebben in een woelig IJsselmeer. Een paar Korsars zijn er nog gaan zeilen als training en de rest was al z'n spullen aan het pakken, oke... Bootjes op de trailer, Mobile home afbreken en zuruck nach der Heimat.

De Kielers daarintegen waren niet te houden en we hebben nog een drietal mooie wedstrijden kunnen varen, uiteindelijk werd het nog spannend wie het weekeinde zou kunnen winnen. Rond de klok van drie was eea gedaan en kon ook daar de opruim actie gaan beginnen. Een duitse prijsuitreiking (en mijn duits is al zo slecht) was de laatste actie van het wedstrijd comite, daarna ging ieder zoals gebruikelijk zijns weegs.

Kortom al met al toch een geslaagd weekeinde met de AP als startschip...


Europees Kampioenschap 470 26-6 tot 5-7-2012 geplaatst op 29-10-2012
Margriet was als jurylid uitgenodigd bij het EK 470 in Lars in Schotland. Nu dat hebben we geweten, een kleine 7 dagen alleen maar gietende giet regen. Het was echt errug....

Ik had geen echte functie in het comite, maar mocht wel de jury rondrijden in een hele dikke Volvo SUV. Dat hebben we dus maar gedaan. Af en toe gewandeld in de omgeving van Lars, wel echt mooi en prima geslapen in een echt schots Hotel. Daar ook regelmatig gegeten en dat was niet verkeerd. Ook de borreltjes bleken redelijk te betalen, echter voor sigaretten betaal je in Schotland wel de hoofdprijs, pakje Marlboro ruim 8 pound en dat is omgerekend een kleine 11 euro. Ja zo leer je roken wel af. Ook ons grieks jurylid Stavros wasnot amused.....

Mijn eerste kennismaking met Schotland was dus een echt vochtige. Ook nog een toertje gemaakt richting Glascow. Wel weer even wennen aan het links rijden met een engelse auto.

Gelukkig was het een automaat.....

Open Nederlands kampioenschap FD en Contenders 8-10 juni 2012 geplaatst op 29-10-2012
Vanaf 8 juni waren de Nederlandse kampioenschappen FD en Contender in Medemblik. 20 FD's en 24 Contenders en een weekeinde van extremen. Uiteindelijk hebben we 4 wedstrijden gevaren en zijn Erno en Ard FD Kampioen geworden en Rene Contender kampioen.

De dagen voorafgaande zoals gebruikelijk veel naar de weerberichten gekeken, Weer online, Windfinder voor de voorspellingen en het weerbericht voor de kleine luchtvaart voor de actuele stand. Nu die spraken elkaar de eerste dagen behoorlijk regen, maar uiteindelijk bleken ze wel gelijk te hebben. Groundwind 300 (actuele windrichting) leveren in Medemblik altijd aardige golven op.....

Nu voor de vrijdag maar een wedstrijd kunnen varen vanwege gebrek aan wind, zaterdag niet kunnen varen vanwege te veel wind (zie fotootje) en zondag gelukkig nog 3 wedstrijden kunnen varen met mooi weer. Toch nog een geldig kampioenschap.....jammergenoeg zonder een aftrek wedstrijd.
Miles for Justice Race 2012 2 juni 2012 geplaatst op 22-10-2012

Een tijdje terug vroeg Bob, de havenmeester van het Regatta Center Medemblik of ik met de AP mee wilde meedoen met de Miles for Justice.

De Miles for Justice is een evenement wat georganiseerd wordt door de gelijknamige stichting. De stichting is opgezet door Carrie en Gert Lan Knoops en heeft als doelstelling om gewonde veteranen, die op de diverse ISAF missie zijn geweest, een prettige dag te bezorgen.

De bedoeling is dat twee veteranen meezeilen op je schip en dat dan in wedstrijd verband. De HRC (Holland Regatta Club) zou het waterwerk organiseren.

Vrijdag avond naar Medemblik gegaan met Geoffrey en Valentine en de AP zeilklaar gemaakt. Na een prima diner bij brasserie MED een rustige avond aan boord gehad. Borreltje en naar bed.

De volgende ochtend moesten de schippers zich melden om hun gasten op te halen en, ook niet onbelangrijk lunchpakketten en drankjes. Met een bordje met de naam van de Alternative Penquine erop gewacht op onze gasten. Na een tijdje had ik er twee gevonden en het wachten was op de derde. Echter die was jammergenoeg niet gekomen.

Na een bakje koffie aan boord zijn we afgevaren. De wedstrijd werd georganiseerd op basis van een starttijd per schip op basis van de beroemde Bob (havenmeester) handicap. We starten dus als een van de eersten met een mooi lopend windje van 12-15 knopen. Door de starttijd per schip te bepalen is het bedoeling dat we allemaal tegelijkertijd bij de finish aankomen en dat dan de volgorde ook de uitslag is.

Nu hadden we met deze handicap bepaling vorig jaar (DUO race) ook niet zo'n succes gehad en hoewel we wel een betere handicap kregen bleken uiteindelijk alle deelnemende Victoires (3 stuks) toch achter in het veld terecht te komen. Kortom nog wat huiswerk voor Bob. (Of veel meer wind svp).Bovenstaand de foto zoals deze door de organisatie is gemaakt van onze gasten en de bemanning. Na een uitgebreide prijsuitreiking en een diner in de tent werd een leuke, zinvolle en leerzame dag afgesloten. Conclusie Kunduz is ook niet alles.

Binnenkort komt hier ook nog een filmpje. De zeilfoto's en het filmpje zijn van Judith, waarvoor grote dank (lang leve de iPhone) die toevallig met hun Xanthe aan het zeilen waren.

Lucht foto's Regatta Center augustus 2011 geplaatst op 22-10-2012

Vorig jaar ergens in augustus heeft Ronald, manager van oa Regatta Center Medemblik, met een klein vliegtuigje boven de diverse Regatta Centers gevlogen om foto's te maken. Hoewel het wat nevelig was kan ik toch niet nalaten om een paar van die plaatjes te laten zien. En voor de goede zoekers onderons, de AP staat er in vol ornaat op.

Leuk is te zien dat het zand in het water in de haven goed bezonken is. Het zijn mooie kleur verschillen.

North Sea regatta 2012 27-28 mei 2012 geplaatst op 18-10-2012
Dit jaar was er een overlap in de Delta Lloyd Regatta Medemblik en Delta Lloyd North Sea Regatta. Het was dus niet mogelijk om beide evenementen met ons comite te doen, maar omdat Medemblik zaterdag afgelopen was konden we op zondag naar Scheveningen.

Zondag was het aardig weer en hebben we een beetje lopen rondlummelen op de haven en aanpalende tereinen en heb ik Martine geholpen met het bemannen van de 2013 Heineken Regatta stand. Geprobeerd om inschrijvers te vinden voor dit Caribische Evenement. Misschien een beetje vroeg, maar je weet maar nooit.

De volgende dag maandag was het weer geheel anders, Scheveningen ging gebukt onder de Zeevlam en dan kan er niet gevaren worden. Zeevlam is een mist die ontstaat door temperatuur verschillen tussen het water en het land en er ontstaat dan een strook mist van plusminus 5 miles en met een hoogte van plusminus 25 meter. Je ziet dus niets meer. Dus maar weer naar huis, er is niet gevaren......
Delta Lloyd Regatta 2012 21-26 mei 2012 geplaatst op 17-10-2012
Ook dit jaar weer vanzelfsprekend op de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Ondergetekende was dit jaar weer eens wedstrijdleider en de AP vanzelfsprekend startschip.

Dit jaar voor het eerst met drie identieke RIB's van Roel, Michel en Jan Willem, vanzelfsprekend eigenlijk waren alle getrouwen weer aanwezig.

Qua weer was het helemaal niet onaardig, redelijke wind vanuit het oosten en dus behoorlijke golven in het Medemblikse. Op bijgaande foto's wordt dat redelijk zichtbaar.

Qua deelnemers een beetje zielig jaar, doordat de meeste selecties voor de Olumpische spelen al gevaren zijn en omdat het WK 470 net vorige week gevaren is hadden we dit jaar maar een mager groepje. Mannen en vrouwen gecombineerd leverde net 26 deelnemers op. Het was weer een leuk evenement en de AP heeft zich weer prima gehouden.

Aan het einde van het evenement was de farwell party van de Nederlandse Zeilploeg met als hoogte punt een optreden van Ilse de Lange en Roel van Velzen, helemaal prima......
Spring Cup J22, J24, Max-Fun en Melges 24 Medemblik 12-13 mei 2012 geplaatst op 15-05-2012

Met eigenlijk best wel aardig weer (wederom koud) een dag op de wal gezeten van ISCM. Registreren, vraagbaak spelen, communicatie met de baan en uitslagen verwerken van de wedstrijden. Dat was een hele tijd geleden dat ik dat gedaan heb enne het was eigenlijk erg leuk.

Zes wedstrijden in vier klasses met jammergenoeg niet al te veel deelnemers, totaal 35 met als grootste klasse de Melges 25. 9 J22's en slechts 5 J24 en Max Fun. Het is toch wel een beetje een trend aan het worden dat tijdens evenementen het aantal deelnemers minder wordt.

Volgende week weer startschip op de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Ook hier de trend dat er behoorlijk minder deelnemers zijn, maar dat heeft te maken het Olympisch jaar en dat alle WK afgerond moeten zijn voor 1 juli 2012. De olympische klasse hebben daarom een loodzwaar programma en aangezien de meeste selecties al afgerond zijn neem men liever een weekje rust.

Tsjaaaa.......
Nations Cup Solo en Spring Cup OK Medemblik 4-6 mei 2012 geplaatst op 15-05-2012


In het weekeinde van 4 tot 6 mei zijn de Nations Cup Solo en Spring Cup Ok in Medemblik gehouden. Op vrijdag ik zelf als WL en John de zaterdag en zondag. De weersverwachtingen waren qua wind verwachting niet zo slecht, maar het was wel stervens koud (7 graden gemiddeld).

Onder de deelnemers veel Engelsen en Duitsers en zelfs bij de OK jollen een tweetal nederlandse deelnemers. Acht wedstrijden moesten er gevaren worden en dat is eigenlijk heel simpel gelukt, windje ZW (vrijdag) en NO op zaterdag en zondag. Op verzoek van de deelnemers graag dicht bij de kant, dus 0.6 Nm naar buiten. AP gestald bij de Vischafslag, samen met de Hollandia en de twee rescues. Vrijdag avond Cafe Brakeboer onveilig gemaakt en rustig aan boord geslapen. Prima weekeinde en Comite weer hartelijk bedankt.....

Van Uden Recro Regatta Stellendam 21-22 april 2012 geplaatst op 25-04-2012
Dit weekeinde voor de eerst keer naar de Van Uden Reco. Een evenement op het Haringvliet bij Stellendam en georganiseerd via het Regatta Center Stellendam. Twee banen voor de eenheidsklassen en Handicap klassen en een toerwedstrijd voor ongemeten schepen. Onze HRC club op de IOR en ORC klassen en Helios voor de eenheidsklassen.

Samen met Peter de eenheidsklasse baan gedaan, Melges24, Max Fun, Laser SB3 en First 31.7 waren onze deelnemers. Zaterdag veel buien en een windje 12 a 14 kts. Zondag 15 a 20 kts met uitschieters naar 25 kts. Zondag na wat regen veel zon, maar ook veel schade onder de deelnemers, maar wel een heel leuk evenement met een goede band (Kissing Lady's) en lekkere hapjes. Het leuke is dat je je gelijk heel vertrouwd voelt omdat Stellendam heel veel lijkt op Medemblik qua bebouwing.

Zondag avond lekker gegeten met de HRC enne het staat alweer in de agenda voor 2013, erg gezellig geweest.

Voor meer informatie over de VUR klik hier .... en Marloes van Haagen (ONAIR MEDIA) bedankt voor de foto's

United 4 Medemblik 14-15 april 2012 geplaatst op 25-04-2012
Op donderdag 13 april met een redelijk zonnetje vertrokken naar Medemblik. Starten met de voorbereiding van United 4 de jeugdserie zeilen van Nederland. Vele jaren geleden opgezet door Thom Touw, nu onder gebracht in de stichting United 4.

United 4 is een serie van vier weekeinden voor optimisten, 29er, 420, 470, Cadet, RS Feva en Splash. Daarnaast varen alle typen Lasers mee. Vier weekeinden, twee in het voorjaar in Medemblik en Workum en twee in het najaar in Workum en de Roompot (zeeland). Dit weekeinde varen er 470 boten mee, zowaar dus een groot evenement.

Er wordt gevaren op een drietal banen voor de kust van Medemblik en de wedstrijden worden verzorgd door een drietal verenigingen, namelijk ZV Workum, WV Hoorn en KZRV Hollandia. Dit jaar ben ik wedstrijdleider op de Hollandia baan met als deelnemende klassen 420, 470, 29er en de Splashes, een kleine 100 boten.

De weersverwachting voor het weekeinde waren wat dubbel, gewoon windje op zaterdag en voor zondag 15 knopen gemiddeld uit noordwestelijke richting (Medemblik dus lager wal). Ach weersverwachtingen zijn ook niet alles.

Donderdagmiddag met Daimy en Margriet met de voorbridingen gestart, eerst de Hollandia (onze werkboot) ophalen, voor de Vischafslag leggen, daarna naar het Regatta Center om de AP op te halen en ook haar voor de Vischafslag neerleggen. De AP kan vanwege haar diepgang niet gelijk voor de Vischafslag liggen, de Hollandia dient dan als buffer.

Na een paar uurtjes waren de voorbereidingen inmiddels bijna afgerond. De rescues te water gelaten en ingericht, AP verandert in een startschip en alle spullen aan boord gebracht van de Hollandia om de 7 boeien te kunnen uitleggen. Daarna lekker gegeten met de voorbereidingsploeg van Hollandia. Een borreltje bij Cafe Brakenboer sloot de avond af.

Volgende ochtend was het stralend weer, maar..... vrijwel geen wind. Wel koud. Toch om 9 uur de haven verlaten en gevaren naar onze race area. Officiele start 1e wedstrijd rond 11 uur. Langzaam maar zeker kwamen onze deelnemers naar het start gebied. Na een uurtje wachten anker opgegaan en wat meer naar het noorden gegaan, daar leek namelijk iets van wind te staan. En inderdaad door stond een redelijk stabiel windje 260 graden, 5 a 6 kts.

Rond 1 uur gestart met de eerste wedstrijd en soepel deze eerste serie afgerond. Ruim anderhalf uur later de tweede serie gestart. Rond half 4 ook deze serie afgerond. Besloten om geen 3de wedstrijd meer te starten want na wat rekenwerk kwamen we er achter dat we dan wel erg laat in de haven terug zouden zijn. Deelnemers waren ook al vanaf 9 uur bezig en uiteindelijk is het toch wel koud (6 graden).

's Avonds lekker gegeten op de Vischafslag, nog naar wat weerberichten gekeken en niet al te laat naar bed want het zou morgen weer vroeg dag zijn. In de nacht een paar keer wakker geworden omdat de boot zich onrustig gedroeg. Niet al teveel aandacht aan besteed. 's Ochtends om 7 uur opgestaan en gekeken naar de diverse weerberichten. Dankzij de CV aan boord was het lekker warm. Gekeken naar de windmeter, 12 a 13 kts dus dat viel wel mee. Half 9 varen....

Na de haveningang verlaten te hebben viel het op het IJsselmeer nogal tegen, 19 kts gemiddeld en vlaagjes 21 en een zware deining (lagerwal) en erg koud (gevoels temperatuur 1 a 2 graden, water 8 graden). Hmmm omstandigheden die niet zo geschikt zijn voor jeugdzeilen. Om half 10 nam de wind wat af, op de wal was inmiddels besloten een uur uitstel te geven. Een halfuurtje later nam de wind weer toe, gemiddeld 20 kts met uitschieters 24 kts (bft 6). Omstandigheden die naar mijn mening tot gevaarlijke situaties (onderkoeling) zouden kunnen leiden.

Om 11 uur zijn we naar het Regatta Center terug gevaren. Uitschieters in de buien 28 kts. Onverantwoordlijk om met 470 deelnemers en niet al te veel rescues het water op te gaan. Na overleg met de andere wedstrijdleiders besloten U4 Medmblik verder af te lasten. Te koud en teveel wind voor de omstandigheden. Zoals altijd waren de zeilers blij en niet blij, maar met name de temperatuur deed ons de das om. Je moet er toch niet aan denken dat er slachtoffers zouden vallen....

Jammer dat het zo loopt, geeft altijd een wat katerachtig gevoel..

Na een kopje chocolade melk op de Vischafslag alles opgeruimt en rond 4 naar huis gegaan. Alle medewerkers van Hollandia hartelijk dank....

Met dank aan Luwe Stroosma voor de hier getoonde foto's....

Meer interresse in United 4, klik hier ....
Paashazen Draken wedstrijden op de Westeinder geplaatst op 11-04-2012
Voor het eerst sinds jaren niets te doen met de pasen, ja dat kan natuurlijk niet. John was wedstrijdleider voor het paashazen draken evenement op de Westeinder en het leek ons leuk om daar het in comite mee te draaien. Het was een kleine 45 jaar geleden dat ik voor het laatst op de Westeinder ben geweest en was wel benieuwd hoe het plassen zeilen anno nu eruit zou zien, dus zaterdag (errug vroeg) naar Aalsmeer.

Nu het was koud, erg koud, maar wel leuk. Mooi lopend windje en wie kom ik daar tegen, mijn zoon varend met Jaap en Gabor op de NED 312. Dat was dus wel een verrassing (overigens voor beide partijen). Voor Geoffrey zijn eerste draken wedstrijden en voor ons de eerste keer in het WC WZW te Aalsmeer.

Vlaggetjes hijsen was mijn aandeel en dat was weer een goede manier om in te slingeren voor mijn eigen WL activiteiten, dus dat was wel lekker. Zondag was er niet veel wind en een lekker zonnetje en niet zo koud, maar maandag werd dat ruim goedgemaakt, behoorlijk veel wind, regen en koud, erg koud. Fotoos van links naar rechts maandag, meer wind, mijn kind en het fantastische startschip van Ed en z'n vrouw. Bedankt John en Yvonne.......

Het was een leuk evenement en veel oude bekenden gezien (ONK draken 2010 en 2011), kortom bere gezellig en op naar ons eerste eigen evenement, United 4 in Medemblik....
Seizoen weer begonnen 31 maart 2012 geplaatst op 1-4-2012
Zo voor het eerst sinds jaren weer eens bij de opbouw dag van Hollandia geweest. Met een kleine club (Margriet, Yvonne, John, Arjan, Marjolijne, Idse, HP, Daimy) nog wat klusjes gedaan op de Hollandia, onze boeienboot en op de Vischafslag allerlei zaken gedaan, zoals schoonmaken, schilderijen weer ophangen, zomerbanken plaatsen en naambord ophangen. Lekker gelunched bij Cafe Brakeboer.

Aan het eind van de middag nog even naar de AP geweest, deze lag alweer in z'n box en het zag er prima uit. Alex had een paar dagen ervoor alles nog even nagelopen en alle dingen (vanzelfsprekend met een paar kleine uitzonderingen) werkt weer. Alleen is er een probleem met de dekverlichting, heeft de TV voor geen video signaal meer (vreemd genoeg wel audio) en zijn er weer wat lampjes kapot (Arghh). Gevalletje Jongkind dus.

Nog even theegedronken op het Haven kantoor en met Alex afgesproken dat ik nog een lijstje maak voor wat zaken die ik dit jaar wil uitvoeren, zoals electrische bilgepomp, accu controle voor boegschroef en ankerlier en nog wat andere kleinigheden. Ook nog naar de Mr D (Rib van Alex en Gabor) en het restauratie projekt motorboot Alex gaan bekijken, beide zijn geweldige projekten.
Heineken Regatta St Maarten 2012 geplaatst op 15-03-2012
Na een jaartje afwezigheid (2011) zijn we dit jaar weer gevraagd om naar St Maarten te komen. Margriet weer in de jury en ik als timer op het startschip van de Bareboat baan. Vrijdag rondje om het eiland, zaterdag naar Marigot (franse deel) en zondag terug naar Simpson bay.

Het aantal deelnemers begint weer een klein beetje toe te nemen, ondanks de crisis. Donderdag met Anton (persboot) bij de Commodores Cup gekeken en er stond best veel wind. Het weer werd uberhaupt voor de lokale inwoners als slecht bestempeld gezien de diverse uitdossingen, voor de nederlanders was het lekker weer, graadje of 25 en af en toe een buitje en relatief veel wind (meer dan 5 bft).

Lekker geslapen in het Divi Hotel en genoten van het uitzicht op zee. Het was weer erg leuk en wie weet mogen we volgend jaar ook weer. Zie hier voor alle gegevens van de Heineken Regatta 2012.

Even kijken bij de Klerk in Medemblik op 13 januari 2012 geplaatst op 15-01-2012
Zo op 14 januari 2012 moet ik een GWO cursus voor het verbond geven en wel in Friesland, om precies te zijn in Heeg. Cursus begint om 9 uur en dan moet je wel erg vroeg weg uit Rotterrdam. Mochten dus bij Eric en Riek slapen in Workum.

Ook kreeg een paar weken geleden een briefje van het Watersport verbond dat de ICP (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen) vervallen was. Op basis van het huidige ICP (en natuurlijk betalen) kon het ICP verlengd worden. Nu je snapt het al dat certificaat ligt aan boord (logisch toch....).

Kortom voordat we naar Workum gingn op vrijdag even langs de boot. Peter op kantoor gedag gezegd en op naar de boot en na een behoorlijke klim partij (ja ja we worden ouder hoop ik) aan boord om de map op te halen. Als je dan zo boven op schip staat valt je eigenlijk wel weer op hoe hoog je staat en hoe groot die is.....

Binnen de map snel gevonden en even rond gekeken, alles zag er prima uit en ook de accu conditie zag er goed uit. Mag ook wel met al nieuwe Optima's en de grote AGF's. Toch wel een beetje zenuwachtig de klim partij (via een andere boot) naar beneden uitgevoerd en nu een paar minuutjes stonden we weer veilig op de grond. Daarna een kopje thee gaan drinken bij Bob, Nel, Marcel en Alex op het RC.....
Logboek 2012 gestart 03 januari 2012 geplaatst op 03-01-2012
Zo het nieuwe jaar is weer begonnen en gestart met het goede voornemen om de site compleet bij te werken.

De boot staat zoet in de winterstalling bij Peter de Klerk en we ontvingen het bericht van het verbond dat onze ICC voorlopen is. Met het opsturen van het document kunnen we (vanzelfsprekend met bij betalen) een nieuwe krijgen met een looptijd van 2 jaar.

Je raadt het al, deze ligt natuurlijk aan boord. Proberen vrijdag 13 januari langs Medemblik te gaan. We komen er langs voor het geven van een GWO cursus in Heeg, dus dat moet kunnen. Je kan het ook wel zonder document doen, maar dan moet je het normale circuit in en is het ook weer duurder....

Oja voor iedereen de beste wensen voor een geweldig 2012 met veel zeilplezier.......